A konyhai berendezések története

Az első főzőhelyiségek, konyhák legfontosabb berendezési tárgya az ételek elkészítéséhez alapvető fontosságú, főzésre és sütésre használt eszköz. Ilyen természetesen évszázadokon keresztül a helyiség közepén álló tűz, majd a kémény feltalálásával a fal mellett lévő, de még mindig nyitott, tüzelésre alkalmas építmény. A 15-16. századig, a kemencék elterjedése előtt a konyhák sokszor füstösek és sötétek voltak. Sokáig a szolgák szobája is ez volt, és így konyha, nappali és hálószoba is volt egyben. Természetesen ezeknek a konyháknak a bútorai, berendezése is ezt a több funkciós létet tükrözte. A csővezetékek alkalmazásáig a vizet is az udvari kútról hordták a konyhákba, és egészen a 18. századig nyílt tűzhelyeken készítették az ételt.

Főzés 200 éve

A 19. században a konyha az egyszerű emberek legfontosabb helyisége volt, miután általában ez volt az egyetlen fűtött szoba. Ekkor már jellemzően tágasabb helyiség, több, nem csak a főzési feladatokat ellátó bútorral. A kemence melege magát az otthont, az otthonosságot is jelentette. A városokban kezdett terjedni a 18-19. században a vaskályhák alkalmazása a konyhákban, de például a gáz konyhai használatára a 19. század második feléig várni kellett. Más jelentős változások is érintették a konyhai berendezéseket. Például a vezetékes víz alkalmazása és a szennyvíz elvezetése is kényelmesebbé tette a konyhában dolgozók életét. A 20. század kezdetén az elektromos áram konyhai használata jelentett nagy mérföldkövet, bár az első megbízhatóan működő elektromos sütőre 1930-ig kellett várni.

A konyhai eszközök tárolására a füstösebb helyiségekben – a túlzott koszolódás elkerülése miatt – zárt konyhaszekrényeket használtak. A kisebb lakásokban, ahol csak annyi hely volt, hogy egy sarkot alakítsanak ki konyhának, és a helyiségek elválasztása is épp csak függönyökkel volt megoldva, polcokon tárolták a konyhai kellékeket.

Frankfurti konyha

A modern, beépíthető konyhabútorok előfutárának tekinthető az ún.: frankfurti konyha. Margarete Schütte-Lihotzky osztrák tervező gazdaságossági szempontok mellett a dolgozó nők igényeit próbálta összegyűjteni, mikor megalkotta azt a konyhai elrendezést (beépíthető bútorok és gépek elegyét), amelyet az 1920-as években épült tízezer frankfurti szociális bérlakás konyhájában követtek. Bár a mindössze néhány négyzetméteren elterülő konyha belső kialakítása sok negatív kritikát kapott használóitól, az előre beépített, költséghatékonysági és helykihasználási szempontokat követő konyha elmélete nagy ötletnek bizonyult.

Technikai forradalom, gépek a knyhában

Nem sokkal később került sor Friedemir Poggenpohl „reformkonyha” elnevezésű újdonságának ismertetésére, melyben összekapcsolta a konyhabútorokat a konyhai gépekkel, berendezésekkel. Az 1950-es kölni bútorvásáron mutatta be Forma 1000 névre hallgató ötletét a világ első beépített konyhájáról. A konyhabútorok méreteinek és elrendezésének sztenderdizálása elkezdett terjedni Európában, és megjelentek a konyhatervezésre szakosodott belsőépítészek is. A sztenderd bútorokhoz tartozó konyhai berendezések a következők voltak: hideg-meleg vizes csap, mosogató szennyvízelvezetővel és elektromos vagy gáztűzhely. Nem sokkal később a hűtő is alapelemmé vált. Az eredeti ötlet továbbfejlesztett változata az ún.: svéd konyha, ahol már beépíthető konyhagépeket használtak, fa fronttal. Hamarosan megjelentek mesterséges anyagok és a fiókok is a konyhabútoroknál, majd a fehér szín előszeretett alkalmazása a kórházi higiénia és tisztaság érzetét hozta. Persze nem kellett sokat várni további, élénk színek elterjedésére sem.

Az 1940-es évektől elkezdődött a konyhák felszerelése kisebb-nagyobb konyhagépekkel, például kenyérpirító, turmixgép, daráló és később a mikrohullámú sütő. Miközben Amerikában és Nyugat-Európában a konyhák egyre nagyobbak lettek: étkezők és nappalik is voltak egyben, Kelet-Európában a mini konyhákat preferálták. A szocialista rezsim által központilag építtetett panelházak konyhái 4-5 négyzetméteresek voltak, esetenként akár ablak nélkül. Ezeknél a mini konyháknál volt igazán nagy szükség a jól megtervezett belső tér kialakítására, a konyhabútorok és konyhai gépek tökéletes összehangolására.

Az 1980-as években, a szagelszívók tökéletesítésével elkezdtek terjedni a nyitott, nappalival egybeépített konyhák (ún.: amerikai konyhák), mivel az ételszagoktól már nem kellett tartani. Ettől kezdve a konyhai tevékenységeknek egyre inkább szociális jellegük lett.

Árlista

Az aktuális árlista megtekintéséhez kattintson ide, vagy kérjen ajánlatot!

Konyhabútor készítés Galéria

Tekintse meg konyhabútor készítés munkáinkról készült galériánkat ide kattintva.

Konyhabútor készítés

Sári János Tel: 06-70-325-18-25 E-mail:asztaloskonyhahu@gmail.com