konyhabútor a régmúltban.

Az emberré válás egyik feltétele biztos, hogy az a tevékenység lehetett, amikor az őseink a természetből megszerzett táplálékból ételt készítettek. Ez a tevékenység mára művészetté formálódott, melyet szakácsművészetnek neveznek. E művészet tárgya a nyers táplálék, eszköze a különféle főzőeszközök, és felszerelések, míg művelője a szakács, helye pedig a konyha.

Régimódi konyhabútor

A XX. sz. végére a konyha berendezése a lakberendezés kiemelt témaköre lett, ezért mi is kiemelt helyen igyekszünk foglalkozni különféle konyhák különféle berendezési lehetőségeivel. Míg a sütés - főzés századunk közepéig a cselédség feladata volt, napjainkban sok ember szórakozása, szabadidős elfoglaltsága, és a házigazda dicshimnuszát növelő feladat. Széntüzelésű főzősparhelt XIX. sz. -tól A XIX. sz. végén még többnyire női elfoglaltság, de ma már egyre több férfi húzza ki magát, ha egy- egy vendéglátás után megdicsérik a ház főztjét. Talán ebből is adódik, hogy egyre nagyobb figyelmet fordítunk a konyha kiépítésére és berendezésére és egyre nagyobb szerepet kap a konyhabútor készítés. Nem ritka ma már, ha egy jól felszerelt konyha berendezése többe kerül, mint a ház más helyiségeinek berendezése. Ezt felismerve ma már egész iparág foglalkozik a konyhaberendezések gyártásával és forgalmazásával, közöttük mosogató tálcákkal, főző és sütő felszerelésekkel, valamint hűtő és szagelszívó készülékekkel. Ezek után vizsgáljuk meg mit kell szem előtt tartani egy jól berendezett konyha kiépítése során. Nézzük meg a különféle alaprajzú konyhahelyiségek lehetséges tájolását, praktikumát, ergonómiai méretezését, térképzési adottságait, berendezési alaprajzát, természetes és mesterséges megvilágítását, és az alkalmazott anyagok lehetőségeit.

« Vissza a hírekhez